NYHEDER

Demens venlig svømning – et sted skal vi jo starte

Se Jorn-Johansen-2022-Et-sted-skal-vi-starte som pdf

Enhver svømmehal er et unikt og komplekst miljø i sig selv. Turen til det våde element kræver også forberedelse. Vi skal huske svømmetaske med indhold, kunne finde vej, klæde os af og på, huske skabsnummer, opfylde krav til hygiejne, finde døren til bassinet… Hvis man fx har nedsat hørelse, kan man ikke gå efter lyden!

Udtrykket ”at være ved sine fulde fem” er meget dækkende. Vi bruger alle sanser og skal tænke klart. I denne præsentation er vi nemlig i en svømmehal, hvor vi skal kalde den indre ”badeassistent” frem. Der er ikke ansat personale, som man kan spørge. Klubberne skal også selv sørge for livredder!

Indretning og udstyr skal kompensere for et eventuelt funktionstab – ikke være en ekstra udfordring. Her tænker jeg på manglende eller nedslidt skiltning – i form af tekst og piktogrammer. Jeg mindes også, at der var flere ure, fx i baderum.

Hvis man er ramt af en demenssygdom, kræver det støtte. Man skal have hjælp til at planlægge og gennemføre turen – fra start til slut.  Det skal både for den enkelte og for pårørende være en tryg oplevelse at forlade hjemmet, når man deltager i en aktivitet.

I forbindelse med IHA (International Halliwick Conference) stødte jeg i efteråret 2021 på begrebet Dementia Friendly Swimming – demensvenlig svømning. Kan vi lade os inspirere af konkrete tiltag i England og overføre tanker og idéer til danske forhold?

Jeg vil kigge nærmere på løsninger, der virker velkendt og er analoge. Hjernemæssigt sker der noget, når vi får et redskab i hånden.

Det må kunne gøres bedre…

© Jørn Bundsgaard Johansen